Виноден „Божоле“ (Beaujolais)

Beaujolais Nouveau традиционално се одбележува во Франција, на третиот четврток во месец ноември, проследен со огномет, музика и фестивали. Според  францускиот закон, виното почнува да се точи во 12:01 по полноќ. По овој повод, се организираат забави низ целата земја па и вон нејзините граници, со цел да се прослави првото вино од сезоната.

 

Винаријата Тристо го прославува Виноденот во Македонија почнувајќи од 2002 година, под називот Тристо Виноден, третиот четврток во месец ноември.

 

19.11.2015